web analytics
Jun
04
Postat lördag den 04/06/2016, 11:41

LRG_DSC00523

Åh om bara ett par dagar så blir lillhjärtat 17 månader. Tänk, snart 1,5 år! Stora tjejen!
Hon går och springer obehindrat, gillar att klättra, babblar massor och kan säga ca 30 ord redan och har börjat sätta ihop 2-3 ord nyligen så som ”Hej mamma” eller ”där är nalle”. Förstår ännu fler ord och kan peka om man frågar, så häftigt hur de lär sig. Älskar att dansa till musik och roligaste leken är att bli jagad, bygga med Duplo och rada upp figurer på en rad på ett bord. Vill helst gå vara utomhus och leka nu när det inte är otäck snö ute. Åka rutchkana, klättra, gunga, gräva i sanden och sparka boll tex. Har inte kommit på att man kan äta sanden än som tur är haha. När hon vill gå ut så säger hon ”gacka” (jacka) och hämtar sin jacka och sina skor och vill att vi ska sätta på henne dem. Vaknar runt 7, sover 1h vid lunch och somnar för natten runt 19-20 men det har varit strul med detta den senaste tiden med sena nattningar och ett par uppvak…zz. Är ingen storätare längre utan har inte tid att sitta och äta, vill hellre göra något annat så småäter hellre ofta. Har inte lärt sig att äta med sked själv ännu men tränar :) Pottan är hon inte heller intresserad av. Hallå sitta still? Tråkigt!

Nu har jag bara några veckor kvar till semester sen ska jag vara hemma med henne (och David) tills hon börjar förskolan, ser fram emot en fantastisk sommar med världens bästa tjej!

Jan
10
Postat söndag den 10/01/2016, 22:37

IMG_17562bl

I torsdags var den stora dagen då vår lilla stora älskling fyllde 1 år. Tänk att det redan gått ett helt ÅR sen hon föddes, galet. Ändå känns hon så självklar som om hon alltid varit med oss. Märkligt :) Det har varit ett omtumlande, lärorikt, stundtals tröttsamt, roligt och kärleksfyllt första år. De första månaderna var tuffa och omställningen kom inte direkt utan det tog ett tag innan allt föll på plats men så är det nog för många. Nu är hon ingen bebis längre utan en liten ettåring som går obehindrat, säger fler och fler ord och gör sig mer och mer förstådd, men i mitt hjärta kommer hon ändå alltid vara min lilla bebis. <3 IMG_1806bl

Eftersom vår släkt bor så långt bort så hade vi bara ett litet kalas hemma hos oss tillsammans med Julias farmor och farfar och Davids mormor. Hon är ju ändå så liten nu så det kändes inte nödvändigt med något stort ståhej ändå.

IMG_1939nl
Självklart får man smaka tårta när man fyller år, mums!! Hon ville knappt sluta äta haha.

IMG_1943bl

IMG_1998
Paketöpppning!

IMG_1989

IMG_1994

IMG_2114

IMG_2070
Av oss fick hon en Bobby car och en Babblare-mjukis.

IMG_2105
Fick jättefina presenter :)

Dec
03
Postat torsdag den 03/12/2015, 23:30

byggarejulia

De här stapelbägarna som Julia fick av sin farmor förra helgen är mycket populära. Kul att bita, prata i och slå med men även att faktiskt stapla vilket jag trodde hon skulle vara för liten för men jodå hela tre våningar kan hon göra helt själv. Fantastiskt! Förutom det så gillar hon numera att lägga i och ta ur saker ur lådor så lägger man de här i en exempelvis en glasslåda så är hon helt såld och kan sitta och plocka med det in och ur en bra stund. En annan populär lek är att ge och ta saker. Först så ger hon mig en sak och så säger hon ”gåkekåh” (=varsågod) och sen vill hon ha tillbaka den och sen gör vi om det ett par gånger. En tredje rolig lek är att jaga. Det älskar hon när hon är på bushumör. Då kryper hon och så kryper jag efter på golvet och säger ”nu kommer jag och tar dig!!” och då skrattar hon och kryper hon ännu fortare och sen så kryper jag ikapp och kittlar henne och då ramlar hon ihop av skratt haha. Det är så häftigt att min lilla bebis börjar bli så stor och förstår saker och ting. Så himla roligt och jag tycker att den här tiden är så mycket roligare än när hon var miniliten även fast det är mer krävande nu också på ett sätt.

Dec
02
Postat onsdag den 02/12/2015, 23:51

2015-10-21 21.25
Såhär såg det ut när hon hade tagit sina första steg i Oktober :) så glad och stolt

Skruttan tog sina första steg redan vid 9 mån och 2 veckor men då bara 2-3 steg steg innan hon satte sig ner och sedan blev det inget mer av det. Ikväll verkar hon ha fått feeling när jag satte på hög musik på TVn via Spotify för hon stod vid tvbänken och dansade och diggade och helt plötsligt så släpper hon taget och går iväg ca fem sex steg. Bara sådär. Så vi klappade händerna och sa hur duktig hon var såklart och hon älskar beröm så hon gjorde om det ett par gånger och gick uppemot tio steg i rad så vi fick det på film också. Kul! Undra när hon kommer börja gå på riktigt nu, det är nog inte jättelångt borta tänker jag. Stor milstolpe!

Dec
01
Postat tisdag den 01/12/2015, 23:39

lugnabebin

Det är så fascinerande hur annorlunda Julia beter sig när vi är hemma eller borta. Det märktes redan när hon var bara ett par månader, då var hon ganska ofta missnöjd hemma och grät så man behövde aktivera henne eller vara nära och hålla om, medans när vi var borta tex hos en kompis eller fikade på stan så var hon hur lugn och snäll som helst och kunde till och med somna i knät utan gråt ifall hon var trött vilket aldrig skulle hända hemma.

Nu när hon är äldre så kryper hon omkring eller går längs möblerna väldigt mycket hemma och plockar med saker, gör olika hyss som att slå på TVn eller trycka på disk och tvättmaskinen m.m. och babblar på. Hon sitter inte still särskilt långa stunder och vill gärna upptäcka nya saker så man får ju ständigt hålla ett öga på henne och lyfta bort henne från saker. Men när vi är på öppna förskolan eller babyrytmiken vilket vi är minst en gång i veckan så blir hon helt förbytt. Då blir hon helt lugn och sitter helst stilla nära mig bra länge i början och spanar in omgivningen innan hon sakta och försiktigt kryper iväg mot leksakerna och leker jättelugnt och verkligen studerar alla leksaker noga och är oftast helt tyst. Efter ett tag brukar det lossna för henne så hon tar för sig mer och kryper iväg men då brukar vi oftast behöva gå hem så det är ju typiskt. Andra barn intresserar henne inte jättemycket där, hon kan försöka peta på andra ibland lite försiktigt men annars är det mest de andra som drar henne i håret (aj, men det blir ju lätt så när hon har så mycket) eller försöker ta hennes leksaker. Usch vad hemskt det låter nu när jag skriver det haha men det är ju så barn gör och förhoppningsvis så får hon mer skinn på näsan när hon blir äldre. Men trots att hon är så försiktig där så gillar hon ju att vara där och leka med alla leksakerna och få utforska saker i hennes takt så öppna förskolan är verkligen jättetoppen! Så skönt för en annan också att kunna ”släppa henne lös” i ett rum där det inte finns några farligheter eller toalettlock att kladda på och även kunna ta en fika och prata med andra mammor samtidigt.

Nov
27
Postat fredag den 27/11/2015, 21:10

klatterjulia

Vi lever och mår bra. Jag behövde ta en liten bloggpaus och andas lite. Det är tråkigt när det blir som en press att jag måste blogga och uppdatera, så ska det ju inte kännas. Inte för att jag har så många läsare (och de jag hade är väl borta nu haha) men det har varit för mig själv som jag känt pressen och nu har man ju inte direkt så mycket tid till sånt här så det blev en som en stor sten. Så tog en paus och prioriterade annat ett tag.

Vad har hänt sen sist tro…? En hel del skulle jag tro :)
Bland annat har ju lillfia tagit sina första steg! Stort! 9 månader och 2 veckor så tog hon sina små första steg utan att hålla i sig i något. Efter det så var det precis som att hon bah ”jaha det var det det” för det blev inget mer. Trodde att hon skulle gå mer och mer men nej hon nöjer sig med att gå 2-3 små steg sen sätta sig ner och krypa istället. Det går väl fortare så hehe. Jag gick inte förrän jag var över 1 år men David gick redan vid 11 månader så vi får väl se när det lossnar.

Sen har vi börjat på Babysim en gång i veckan. Jätteroligt tycker både jag och hon. Roligast är att plaska som man vill i vattnet och ”simma” omkring. Att bli tvingad att flyta på rygg eller försöka dyka är inte nån höjdare däremot. Jag skulle tycka det vore häftigt med ett dyk men hon är inte alls intresserad så det blir nog inget med det. Vi har anmält henne till fortsättningskursen som börjar i Januari också så då får David gå med henne. Mysig aktivitet att gå på och bra att hon blir vattenvan. Och att vi föräldrar blir det också. Det var ganska läskigt i början tyckte jag. Tänk om man skulle tappa henne lixom :o

Hon börjar förstå mer och mer också. Vet bland annat vart lampan, näsan och fisken (kakeldekor vid skötbordet) är om man frågar och hon kan säga ”mamma” ”pappa” ”däh” (där) och ”gåkegå” (varsågod). Trycka ner bollar i hål och stapla klossar är två andra nya skills. Man blir ju så löjligt stolt för varje liten grej hon klarar. Lilla stjärnan min :)

Sep
24
Postat torsdag den 24/09/2015, 19:11

image

Såhär söt och grumpy kan man vara när man fått en mössa med knyt haha.

Hon har alltid hatat mössa men accepterat det efter en stund men nu har rackarungen börjat slita av sig alla mössor man sätter på henne så nu det är knyt som gäller i fortsättningen. Synd för det finns ju så många fina utan menmen viktigast att inte bli kall ju.

Sep
08
Postat tisdag den 08/09/2015, 22:55

”hoppas det betyder att hon är på väg eller har kommit ur gnällfasen nu.” HAHA. Nej hon har nog snarare kommit in i den :( Eller så jinxade jag när jag skrev att hon sover hela nätter för i natt så vaknade hon runt kl 00-01 och var jätteledsen. Vi försökte få henne att somna om men hon bara grät. Lite nöjdare i famnen men fortfarande ledsen. Vred och vände på sig och gnällde. Jättetrött och somnade till korta stunder men vaknade fort igen. Så himla jobbigt för oss alla :( Jag fick gå omkring med henne och försöka söva ända till klockan 04(!) då hon äntligen somnade i min famn och jag kunde lägga ner henne i sängen utan att hon vaknade. Men lyckan var inte så lång för hon sov bara till kl 08 sen och vaknade och var lika ledsen och gick inte att söva om så vi fick gå upp. När jag skulle ge henne frukostgröten som hon vanligtvis älskar så ville hon bara äta om hon fick sitta i min famn och snyfta mellan tuggorna. Sen när jag satte henne på golvet med sina leksaker så var hon precis som vanligt igen och lekte glatt och kröp omkring m.m.

Babyrytmiken var ju idag och jag hade ju längtat men efter den här natten var man ju inte speciellt sugen…. men masade oss dit ändå och det var roligt men det märktes på Julia att hon var trött för hon tyckte inte alls att det var lika roligt som sist. Ingen gråt men inga skratt heller. Efteråt stannade vi kvar på öppna förskolan en stund och lekte med de andra barnen vilket hon verkade tycka vara roligt men fortfarande inte så pigg så det var inte samma fart på henne som vanligt. Jag fick verkligen mersmak på öppna förskolan iallafall! Så skönt att låta henne leka med alla nya roliga leksaker och vara på ett ställe där man inte behöver passa på henne på samma vis som hemma. Visst man måste ju vara med och så men där finns ju inga farliga saker att klättra på och sånt. Roligt för Julia med andra barn och roligt för mig att prata med andra mammor. Vi diskuterade bland annat förskolor (gahh måste bestämma oss snart) och babyaktiviteter. Personalen på öppnis var trevliga och vi blev erbjudna att göra handavtryck i gips vilket vi såklart ville så det gjorde vi och nästa gång ska vi sandpappra och måla det etc och få ta hem det. Kul grej :) När vi kom hem sen runt klockan tre så hade ju Julia inte sovit på hela dagen så jag fick sätta henne i bärselen och då slocknade hon direkt och sov runt två timmar.

Hur som helst så hoppades vi att nattens fadäs bara skulle vara en engångsgrej men nej det verkar det inte vara för nu as we speak så är det omöjligt att natta henne och hon är lika ledsen som igår natt. Frustrerande :( Menmen det är väl bara att ge henne närhet och hoppas på att hon kommer ur fasen och blir sig själv igen. Det är ju tortyr att inte få sova om nätterna, man orkar ju ingenting om dagarna när det är såhär.

Sep
07
Postat måndag den 07/09/2015, 23:35

20150907_143230

Idag blev mammas fina tjej hela åtta månader! Idag har vi mest tagit det lugnt och lekt hemma men även tagit en timmes turf-promenad. Hon är mycket gladare om dagarna nu så hoppas det betyder att hon är på väg eller har kommit ur gnällfasen nu.

Några Julia-fakta såhär på 8 månadersdagen:
– Sover hela nätter
– Kryper
– Ställer sig upp mot saker tex möbler och väggar
– Vill inte sitta still
– Favoritmaten är mat med pasta och köttfärssås. Hatar fisk precis som sin mor…
– Bitar i maten går bra numera
– Älskar gröt och majskrokar
– Leksaker är inte så intressant, allt annat som INTE är leksaker är mycket roligare
– Pratar inte särskilt mycket längre, har slutat med ma-ma, pa-pa, ba-ba, ga-ga och gör mer pruttljud och smackljud igen istället
– Gillar sång och musik
– Skrattar åt tittutlekar
– Gillar att gunga och kiknar av skratt av att bli ”uppkastad” i luften
– Tar varken napp, tumme eller snutte
– Älskar att kolla på sig själv i spegeln
– Gillar mamma och pappa lika mycket, ingen favorit än så länge
– Hatar att bli påklädd
– Envis och blir tjurig om hon inte får som hon vill, temperament!
– Vill helst sova på mamma på dagsvilan om dagarna men vagnen går också bra
– Övar på att använda pincettgreppet, ibland går det jättebra

Sep
06
Postat söndag den 06/09/2015, 1:16

IMG_8489

Woop, i veckan som var så råkade lillpluttas på sin första förkylning :( Hostig, jättesnorig och lite lite feber en kväll. Gnällig, dålig aptit och svårt att sova på grund av allt snorande. Det hjälpte lite med Physiomer-nässpray och snorsug men bara för en kort stund. Inte lätt att vara sjuk när man är så liten och inte ens kan snyta sig själv :( Men det var mest på kvällen det märktes för på dagen så var hon ändå pigg och ville krypa runt och ställa sig upp mot saker och härja på som vanligt. Förkylningen varade näsan en vecka och hon blev pigg precis i tid till uppstarten av babyrytmiken som var i tisdags. Tur för det blev en riktig succé! Vi gick på babyrytmik lite i våras också men då var hon bara runt 3-4 månader så då var det mest för min skulle och inte för hennes. Nu är hon ju med på ett helt annat vis, hon älskar sång så hon skrattade och sprattlade med benen massor när vi sjöng och dansade, så himla härligt att se. Efteråt så fick man frukt och barnen kröp omkring och lekte och vi föräldrar fick chans att prata lite med varandra. Jättetrevligt och längtar redan till nästa gång :)

I övrigt så är det enbart krypa och ställa sig upp själv mot saker som gäller fortfarande. Hon är väldigt aktiv och vill bara röra sig och utforska saker hela tiden. Jättekul men man får ju ingen vila längre om man säger så, så det är himla tur att hon sover bra på natten *peppar peppar*. Det gäller att vara med hela tiden och passa på henne så hon inte ramlar och slår i något eller försöker ställa sig upp mot nånting olämpligt. Hon blir mer och mer stabil och har lärt sig att sätta sig ner försiktigt själv från stående men det händer ju fortfarande ibland att hon halkar eller ramlar så någon bump i golvet per dag blir det ju.