web analytics
Jun
29
Postat måndag den 29/06/2015, 23:55

image

Så här ”mysig” är Julias säng numera haha. Sen ett par veckor tillbaka har hon börjat sova på mage vilket var jätteläskigt i början innan man vande sig och såg att hon klarar det. Första gången det hände så somnade hon på rygg som vanligt sen när jag kollade till henne lite senare så låg hon på mage med ansiktet rakt ner i kudden och rörde sig inte. Jag fick panik och ruskade om henne och då skruvade hon såklart på sig och undrade nog varför jag störde henne. Usch det var så läskigt innan jag såg att hon faktiskt fick luft och bara sov, hoppas jag inte behöver vara med om det igen. Hur som helst efter det så plockade vi bort kudden och täcket som hon sov ovanpå tidigare för säkerhetsskull. Sen har vi så varmt i sovrummet så inget täcke/filt behövs utan hon sover bara i pyjamas och det känns bättre i hönsmammahjärtat att det inte finns något att trassla in sig i och kvävas av.

Jun
29
Postat måndag den 29/06/2015, 13:51

Haha åh jag är så klantig! Hade ju lagt in det i kalendern och allt och så missade jag det ändå. Missade anmäla oss till babysimmet i höst som jag hade tänkt att vi skulle gå på och nu är det fullbokat så det är ju kört med det. I och för sig så var jag inne senast igår på att strunta i det ändå för att det känns lite bökigt att ta sig dit utan vagn, byta om på oss båda, duscha osv och framförallt DYRT. Nästan 1000kr för bara 8 tillfällen och missar man ett tillfälle så får man inte pengarna tillbaka heller. Det går ju faktiskt att gå till badhuset ändå och kanske en helg så David kan följa med också. Men lite dåligt samvete har jag allt :/

Uppdatering: Åh men såg ju nu att det börjar ett till babysim i oktober så kan ju börja då istället om jag vill. Då hinner vi ju gå iväg och testa bada själva innan och se om det är något för lillfröken också innan. Yay.

Jun
26
Postat fredag den 26/06/2015, 23:30

IMG_5631

Eller ja, hon är ju faktiskt ett par dagar äldre än fem och en halv månad men ändå. Satt idag och tittade på när hon lekte på mattan (som jag för övrigt rekommenderar till alla jag känner med småbebisar som ska lära sig krypa. Den är från Biltema och kostar bara 109kr. Lätt att torka av, mjuk som ett liggunderlag och lättare att lära sig krya på än på filt som glider. I och för sig så ålar hon sig ofta bort från mattan ändå men ändå jag vill inte lägga henne direkt på golvet) och hon såg så stor ut. Ingen pluttbebis längre utan börjar ju bli mer som ett barn även fast hon såklart är en bebis fortfarande men man behöver inte gå runt och bära henne längre och hon börjar verkligen bli en person med sin egna personlighet. Hon är jättestadig på mage och kan ligga och leka så jättelänge och tappar aldrig huvudet förutom när hon är jättetrött då lägger hon ner huvudet och vilar sig men det är väl bara en normal reaktion :P så gör jag med när jag är trött. Hon kan även trycka upp överkroppen högt som på bilden så att hon får helt utsträckta armar.

* Hon greppar medvetet efter leksaker och tar de oftast på första försöket
* Är väldigt medveten och vet precis vart man är och följer med blicken och huvudet. Vill att man ska vara i samma rum
* Pratar mycket. Säger bababa, mamamama, dadada, gagaga osv
* Gör mycket ljud och experimenterar med rösten. Gurglar, jollrar och fejk-hostar.
* Övar på miner och grimaser tex räcka ut tungan, rynka på näsan
* Försöker ta sig framåt men det går bakåt. Hon trycker ifrån sig med armarna så att hon glider bakåt och kan röra sig ett helt varv på mage
* Vänder sig från rygg till mage men bara åt höger
* Vänder sig ibland från mage till rygg
* Har fått en tand nere i mitten till vänster
* Har hittat sina fötter vid 5 mån och drar i dem ofta
* Är oftast glad men är väldigt bestämd och visar missnöje tydligt
* Blivit mer självständig och kan ligga och leka själv på mattan med sina leksaker ganska långa stunder bara man är i samma rum
* Kräks fortfarande ofta men lite mer sällan än tidigare
* Sover nästan alltid från kl 22/23 till kl 06 i egen säng och från 06 till 9/10 i vår säng
* Gillar när mamma och pappa busar och gör roliga ljud, skrattar ibland högt speciellt när man kittlar henne
* Tar fortfarande inte napp eller snutte men vi försöker introducera snutte
* Gillar leksaker som skramlar, har ögon och går att bita på
* Gillar att känna på saker, krafsar med händerna och speciellt på detaljer som knappar och lappar
* Gillar att känna på och utforska ansikten
* Sitter ganska bra med stöd men utan stöd så faller hon framåt
* Gillar att bli lyft upp i luften och leka ”flygplan”
* Sover mestadels på mage numera

Jun
25
Postat torsdag den 25/06/2015, 23:52

turfff

Jag har börjat med en ny hobby som är väldigt beroendeframkallande och kul. Perfekt för barnvagnspromenaderna, mycket roligare att ha ett mål när man går än att bara gå och tiden bara går för man tänker ”bara en till”. Perfa! att jag inte upptäckt detta tidigare.

Det går ut på att man via en app i mobilen som använder GPSen ska ta över zoner och få poäng. Man tar över zonerna genom att gå till dem och stå där ca 30 sekunder tills zonen blir grön sen får man extrapoäng ju längre tid man lyckas äga zonen innan någon annan tar över den. Här verkar det vara ganska många aktiva turfare så jag hinner knappt hem innan någon annan tagit dem haha. Varje runda varar av månad och nästa börjar i början av juli. Snacka om att jag kommer ha abstinens när jag åker norrut igen för i Noraström finns inga zoner :P Får åka till Härnösand över dagen och ta några där ;)

Börja turfa vettja! Länk till hemsidan här och mer info på wikipedia här.

Jun
25
Postat torsdag den 25/06/2015, 0:27

juliamat

Tänkte uppdatera lite med hur det går för oss och maten till Julia nuförtiden.

Smakportioner och gröten
När hon blev tre månader så började vi med smaksensationer ibland dvs att hon fick smaka lite från vår mat på ett finger om hon ville ha. Sen när hon blev fyra månader så ökade vi upp dessa smakportioner till ca en tesked (dock blev det inte varje dag mest pågrund av lathet från vår sida men även för att låta magen vänja sig) för att sen efter ett tag öka upp till två teskedar och då ifrån sådana här köpe-puréburkar och gröt. Strax innan hon blev fem månader så började vi att ge henne gröt med en klick fruktpuré (tex katrinplommonpuré för att förhindra förstoppning) som näst sista mål på kvällen runt åttatiden varje kväll och då så mycket hon ville ha själv. Från början var det bara ett par skedar sen blev det mer och mer. Vi ger henne även vatten i pipmugg till gröten vilket hon älskar! Haha hon sträcker sig efter muggen och vill bara ha mer mer mer, ser så gulligt ut.

Sen har jag ju börjat med operation sluta amma! Målet var ju att sluta 7 Juli när hon blir sex månader men det tror jag inte jag hinner men jag är ändå på god väg. Från början så ville hon ju inte ta flaskan riktigt och hon förstod inte hur man gjorde utan bara tuggade på den men när vi var uppe hos mormor så tog hon helt plötsligt flaskan utan krångel och det går till och med att jag ger henne. Annars så har man ju hört att mamman inte ska ge för att jag luktar ju bröstmjölk och då vill hon hellre ha det. Stora tjejen då! Började med att byta ut sista målet innan hon somnar till ersättning för ett par veckor sen så nu får hon ersättning en stund efter gröten alldeles innan hon somnar och dricker oftast hela flaskan på 180-200 ml. Sen har jag även bytt ut ”middagsmålet” runt 17-tiden till ersättning sen ett par dagar tillbaka. Så nu ammar jag alltså på morgonen och fram tills ca två tre på eftermiddagen. För att inte mina bröst ska explodera de timmar jag inte ammar pumpar jag ut det värsta så att spändheten och ömheten släpper. Det är drygt att jag numera vaknar av att brösten värker och behöver gå upp och pumpa än att Julia har vaknat men det är ju ett övergående problem och jag har redan märkt att det har blivit bättre.

Ibland går det sådär att mata och ibland går det jättebra. Ibland får hon för sig att inte gapa men oftast går det ner ändå tillslut och äter hon dåligt med gröt dricker hon mer ersättning och vice versa. Tycker att sedan hon fått gröt plus ersättning på kvällen så sover hon mycket bättre än tidigare. Hon vaknar aldrig (ok det finns enstaka undantag som tex nu när tänderna är på väg upp) på natten och verkar nöjdare längre. Nästa steg är att byta ut även lunch och morgonmålen till ersättning och så småningom lunchmålet från ersättning till matpuré.

Det ska bli så SKÖNT att sluta amma. Åh. Även fast det är supermysigt att amma också och jag kommer sakna det till viss del när man ligger och gosar sådär men nä var sak har sin tid och vi kommer ju att kunna mysa ändå. Det ska bli skönt att få tillbaka min kropp igen och att slippa krånglet med spända läckande bröst, behöva ha bh 24/7, vara rädd att bli kall och få mjölkstockning m.m. Även skönt att kunna låta någon annan ta hand om matandet och kunna komma iväg och få lite egentid ibland. För att inte tala om tiden man plötsligt fick, hon brukar amma runt tjugo minuter men när hon dricker ersättningen tar det ca fem minuter(!) så snacka om att det är mer lättsamt när man är borta. Amningen har ju fungerat jättebra förutom de sakerna jag nämner ovan så endel tycker säkert att jag är galen men det struntar jag i. Man är inte ens sämre mamma för att man flaskmatar och nu är hon ju faktiskt snart sex månader.

Jun
24
Postat onsdag den 24/06/2015, 23:36

Julias första midsommar firades hos en kollega till mig som bor i hus ”på landet” en bit utanför Karlstad. De har en bebis på en månad så det blev en del bebisprat och mys. Åh, jag minns knappt när Julia var så liten som den bebisen är. Vad tiden går fort verkligen, min skrutta är ju snart ett halvår redan. Iallafall så var vi ett gäng på 14 pers och mestadels nya ansikten. Det var trevligt och ett alldeles lagomt midsommarfirande med femkamp (som blev trekamp pga vädret haha), god mat och sällskap. Trodde att vi skulle vara hemma till nio men vi var inte hemma förrän klockan var runt halv två(!) tror jag. Julia skötte sig finfint tills hon blev övertrött på slutet för att hon ville ju vara vaken och inte missa något ;)

20150619_161549

midsom

Jun
22
Postat måndag den 22/06/2015, 23:19

Jo, för ett par veckor sen på Julias femmånadersdag så bilade jag, min mamma och Julia upp till mamma i Höga Kusten (mellan Örnsköldsvik och Sundsvall ungefär). Mamma tog tåget ner dagen innan och så åkte hon med mig upp för att jag hade aldrig bilat den vägen förut och skönt med sällskap åtminstone en väg. Sen efter lite mer än en vecka så körde jag hem igen helt själv med Julia.

Tycker nog att båda bilresorna gick jättebra. Vi sa innan att jag skulle köra hela vägen upp men det blev att vi bytte i Hudiksvall ändå, men då hade jag ju faktiskt kört bra långt ändå. Vi hade Julia bak så ingen satt och underhöll henne för att se hur det skulle gå. För det mesta så sov hon och då körde vi på och när hon vaknade och blev jätteledsen så stannade vi och sträckte på benen, ammade, bytte blöja och lät Julia ligga och sträcka sig i baksätet en stund innan vi for vidare. Hon blir lugn av Babblarna så jag spelade den i stereon X antal gånger också ;) Totalt gjorde vi bara tre stopp på de 65 milen vi körde men det tog tid, runt tio timmar men då stannade vi och åt på IKEA i Valbo också.

På hemvägen var det lite körigare eftersom jag var ensam. Kom iväg ganska sent eftersom jag ville vara utvilad men det gick det med, hade ju ingen tid att passa. Stannade väldigt många gånger den här gången. Gjorde säkert sju stopp totalt nånting varav ett längre på en rastplats/diner i Tärnsjö där jag passade på att äta min medhavda matsäck och gå på toa och såklart amma, byta blöja, leka, sträcka på benen, ringa hem osv. De andra stoppen var för amning/blöjbyte eller för att hon blev hysterisk och behöva lugnas. Resan tog ungefär lika lång tid som den upp, runt tio elva timmar med fler men kortare stopp.

Trots att bilresan var lite jobbig ner så var det ändå inte så farligt tycker jag och det var så värt det :) Så härligt att få vara uppe hos mamma/mormor hemhemma i Noraström och bara få vara och umgås. Min mamma hade såklart längtat ihjäl sig och gjort så fint hemma med skötbord, madrass på golvet och tagit fram mina gamla leksaker. Hann med en hel del även fast jag gärna hade stannat ännu längre. Tog promenader nästan varje dag och åh så mycket finare det är däruppe än här i stan ju och helt annan luft. Bus med morbror Marcus, promenad med Nathalie i Härnösand, bus och mys med mormor, träffade delar av släkten som träffade Julia för första gången, min kompis Jonna som jag inte träffat på länge kom hit och fikade, åt glass, grillade, fick lite sol på mig, mormor fick Julia att ta flaskan, Julia hittade sina fötter… Såklart var vi uppe vid graven så pappi fick ”träffa” sitt barnbarn för första gången. Fint men så orättvist att de inte fick träffas i livet istället… <3 det var ju inte riktigt såhär jag hade föreställt mig deras första möte. Så veckan var jättemysig och härlig men ändå sorglig på flera olika sätt som jag inte vill ta upp här men så är ju livet. Upp och ner. Här kommer lite bilder! julianorajuni

IMG_5382

IMG_5374

20150616_154035

Jun
22
Postat måndag den 22/06/2015, 0:03

IMG_20150620_193943
Älskar den här bilden som David tog på oss igår. Kul att nypa mamma i näsan och pussa på kinden <3 Åh, så mycket kärlek. Nu var det ett tag sen jag uppdaterade här. Tiden finns ju inte riktigt på samma vis som tidigare så har haft så fullt upp och tillslut så känns det lite jobbigt. Men vill uppdatera för att det är så himla kul att ha kvar och förhoppningsvis har jag väl nån läsare kvar. Sen sist har jag bland annat bilat upp med mamma/mormor till norrland, bilat ner igen helt ensam med Julia, påbörjat projekt ”sluta amma”, firat midsommar och såklart umgåtts med Julia som har utvecklats massor på den här ändå korta tiden. Mer om det i morrn då det kommer ett inlägg om resan till att börja med :)

Jun
04
Postat torsdag den 04/06/2015, 22:02

image

Ja jag har ju redan en dyna men de här är ju bara så fina, speciellt den vänstra. En tjej i min mammagrupp på Facebook bor nära Ullared så hon köpte och skickade dessa till mig. Jättesnällt! Kostade bara 99kr styck och kommer nog bli superfina i vagnen.

Jun
02
Postat tisdag den 02/06/2015, 21:59

morsdag2015

Åh i söndags firade vi min allra första morsdag ju. Jag blev överraskad med frukost på sängen, blommor och min favoritchoklad av Julia och David. Haha jag skrattade gott åt midsommarstången han hade ställt på brickan. Den hade han tagit istället för den svenska flaggan i trä vi har för att den var i bättre storlek. Söte. Så fint och lagomt firande och jag är så tacksam över min lilla familj <3 Längtar tills Julia är stor nog att uppvakta mig själv också... tänk att få fina teckningar m.m. Åh kommer nog gråta en skvätt när det händer.