web analytics
Feb
05
Postat torsdag den 05/02/2015, 15:40

Igår var jag till vårdcentralen igen för typ tredje gången på en vecka. När de återigen inte visste vad det kunde vara så fick jag ett hysteriskt utbrott och bölade så de skickade en snabb remiss till hudmottagningen på sjukhuset som jag (och Julia) var till idag. Det blev lite nervöst för vi fick vänta ca 40 minuter extra på vår tur medans Julia sov i vagnen och hade ju gjort det ett bra tag eftersom det tog ett tag att gå dit också så jag var himla nervös över att det skulle bli kaos om hon vaknade och behövde äta. Fick gå runt runt i väntrummet med vagnen för att försöka hålla henne sovande och det gick bra, hon sov ända tills undersökningen nästan var klar, då vaknade hon upp och skrek lite men sen ammade vi där och sen sov hon i vagnen hem igen. Duktig tjej!

Fick träffa två doktorer som kikade på utslagen och frågade massa frågor. De var inte helt säkra men de tror att det är PUPPP/graviditetsklåda. Efter att ha läst det här inlägget som beskriver det är jag nu säker på att det är PUPPP. Det får man oftast i tredje trimestern och brukar gå över efter förlossningen men det är inte alltid det går över direkt utan kan ta några veckor… jag fick ju detta efter förlossningen tror jag men kan ha vart precis innan också eftersom det började i bristningarna och det tänkte jag inte på då eftersom det är normalt att det kan klia i dem. Doktorn sa att man kan få i samband eller efter förlossningen också men att det är mer ovanligt.

Fick ny kortisonsalva att smörja morgon och kväll med samt kortisontabletter som jag ska ta varje morgon. De tog även ett hudprov på mig men det får jag inte tillbaka resultatet på förrän om ca 8 veckor(!) :( Hoppas hoppas att det går över nu. Hellre att det är PUPPP än kattallergi men de trodde inte det var kattallergi. Tyvärr så brukar man ofta få PUPPP igen om man blir gravid igen om man väl haft det en gång…men det tar vi då isåfall…

10953576_1417225921904043_2117375609_n

Kommentarer

Mamma den 10 februari, 2015, 17:10

Hoppas verkligen att det går över!!


Linda den 19 juni, 2015, 10:57

Hej! Jag råkade snubbla över din blogg när jag googlade på "klåda och utslag efter graviditet" och gissa om jag blev glad över de! Jag fick nämligen min dotter för ca.2 veckor sedan och jag har fått exakt samma utslag som du hade. De började ca. 1 månad innan förlossningen på magpartiet (på bristningarna) och ca. tre dagar efter min förlossning så spred de sig över lår, armar och ben! Har varit hos läkaren tre gånger redan och ingen har kunnat ge svar på vad det kan vara! Nu har de gått två veckor sen jag fick de och de vägrar ge med sig.. klådan är ju det värsta jag har varit med om!! Nu undrar jag; hur lång tid tog de för dig innan dina utslag och klådan försvann? Vad fick du för mediciner? Hoppas hoppas du kan svara för jag känner att jag börjar bli tokig snart!! Hälsningar, Linda


victoria den 20 juni, 2015, 15:16

Linda: Åh jag lider med dig :( kräv att få kortisonkräm och tabletter utskrivet! det var det som hjälpte för mig. Från början var jag inne på vårdcentralen och fick engångskur kortisontabletter "Betapred" två gånger som fick ner klådan ett dygn men sen kom det tillbaka..
Jag fick ett hysteriskt utbrott på vårdcentralen för att de inte kunde hjälpa mig så de skyndade sig att remittera mig till hudläkare på sjukhuset. Där fick jag kortisonkräm utskrivet en lite mildare (Ecolon) 2ggr/dag och kortisontabletterna "Prednisolon" 3 tabletter 1gång per dag i 2 veckor. Det hjälpte lite och tog bort det värsta men inte helt. Fick då tillslut kortisonkrämen "Dermovat" som var det som gjorde att det gick bort. Det är den starkaste kortisonkrämen som jag fick smörja med 2ggr per dag i 4 veckor sen trappa ner till 1ggr per dag i ett par veckor och sen 1ggn om dagen två gånger i veckan ett tag. Det är viktigt att man trappar ner kortison. Helammade samtidigt men det var ingen fara enligt läkaren. Sen jag fick Dermovat så försvann utslagen HELT på kanske 2 veckor men det lindrades redan efter någon vecka så det inte kliade men utslagen var kvar och sen försvann allt helt som sagt. Fick även antihistamintabletter från början (Tavegyl) att ta varje dag men det hjälpte inte för mig men åt de ändå ett tag. Klådan var det värsta jag vart med om, det går ju inte ens att beskriva för nån som inte haft det, och man vill ju bara koncentrera sig på sitt barn :( den tiden får man aldrig tillbaka och det är så synd att den här klådan förstörde det och vårdens usla hantering fram tills remissen till sjukhuset. Vårdcentralen hade ju ingen aning och skyllde på allergi hur länge som helst. Det låter verkligen som du har fått "PUPPP" (Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy) speciellt eftersom du fick det innan förlossningen (jag fick det efter förlossningen vilket är jätteovanligt) och att det började i bristningarna. Hoppas verkligen du får hjälp fort! kram


Linda den 21 juni, 2015, 08:51

Tusen tack för ditt svar! Måste få säga att det är hemskt att ingen i vården kan tala om för en vad det är man har fått. Jag har fått träffa läkare på vårdcentralen två gånger, han skickade mig vidare till BVC som skickade mig till MVC. Jag kontaktade till och med BB där vi låg efter förlossningen för att försöka få hjälp men dem va så otroligt otrevliga och sa att dem inte hade tid. Ingen har kunnat hjälpa mig! Nu vet jag att jag ska kräva att bli remitterad till hudläkaren så att jag kan få något som hjälper! På akutmottagningen fick jag ut "Betapred" mot utslagen och antihistamin mot klådan men de har inte hjälpt så mkt! Utslagen har dock blivit lite bättre då de från början såg ut som ett hemskt fall av nässelutslag för att sedan bli inflammerad. Nu har inflammationen gått ner lite och det på magen är nästan helt borta. Det kliar dock något fruktansvärt mkt fortfarande! Värst är det på kvällarna då både armar, ben, lår å mage kliar. Ska nog be om Dermovat för att prova! Har inte vågat be dem på vårdcentralen om något annat då jag ammar, och dem har i sin tur inte vågat ge mig något heller p.g.a att jag ammar. Men en hudläkare borde ju veta lite mer om vad som är ok och vad som inte är ok att ta.
Skönt att höra att det gick över för dig HELT! Jag har nämligen varit rädd för att jag ska behöva gå med det här i månader eller år!


Lämna en kommentar

Namn:

Email:

Hemsida:

Kommentar: