web analytics
Jun
25
Postat torsdag den 25/06/2015, 0:27

juliamat

Tänkte uppdatera lite med hur det går för oss och maten till Julia nuförtiden.

Smakportioner och gröten
När hon blev tre månader så började vi med smaksensationer ibland dvs att hon fick smaka lite från vår mat på ett finger om hon ville ha. Sen när hon blev fyra månader så ökade vi upp dessa smakportioner till ca en tesked (dock blev det inte varje dag mest pågrund av lathet från vår sida men även för att låta magen vänja sig) för att sen efter ett tag öka upp till två teskedar och då ifrån sådana här köpe-puréburkar och gröt. Strax innan hon blev fem månader så började vi att ge henne gröt med en klick fruktpuré (tex katrinplommonpuré för att förhindra förstoppning) som näst sista mål på kvällen runt åttatiden varje kväll och då så mycket hon ville ha själv. Från början var det bara ett par skedar sen blev det mer och mer. Vi ger henne även vatten i pipmugg till gröten vilket hon älskar! Haha hon sträcker sig efter muggen och vill bara ha mer mer mer, ser så gulligt ut.

Sen har jag ju börjat med operation sluta amma! Målet var ju att sluta 7 Juli när hon blir sex månader men det tror jag inte jag hinner men jag är ändå på god väg. Från början så ville hon ju inte ta flaskan riktigt och hon förstod inte hur man gjorde utan bara tuggade på den men när vi var uppe hos mormor så tog hon helt plötsligt flaskan utan krångel och det går till och med att jag ger henne. Annars så har man ju hört att mamman inte ska ge för att jag luktar ju bröstmjölk och då vill hon hellre ha det. Stora tjejen då! Började med att byta ut sista målet innan hon somnar till ersättning för ett par veckor sen så nu får hon ersättning en stund efter gröten alldeles innan hon somnar och dricker oftast hela flaskan på 180-200 ml. Sen har jag även bytt ut ”middagsmålet” runt 17-tiden till ersättning sen ett par dagar tillbaka. Så nu ammar jag alltså på morgonen och fram tills ca två tre på eftermiddagen. För att inte mina bröst ska explodera de timmar jag inte ammar pumpar jag ut det värsta så att spändheten och ömheten släpper. Det är drygt att jag numera vaknar av att brösten värker och behöver gå upp och pumpa än att Julia har vaknat men det är ju ett övergående problem och jag har redan märkt att det har blivit bättre.

Ibland går det sådär att mata och ibland går det jättebra. Ibland får hon för sig att inte gapa men oftast går det ner ändå tillslut och äter hon dåligt med gröt dricker hon mer ersättning och vice versa. Tycker att sedan hon fått gröt plus ersättning på kvällen så sover hon mycket bättre än tidigare. Hon vaknar aldrig (ok det finns enstaka undantag som tex nu när tänderna är på väg upp) på natten och verkar nöjdare längre. Nästa steg är att byta ut även lunch och morgonmålen till ersättning och så småningom lunchmålet från ersättning till matpuré.

Det ska bli så SKÖNT att sluta amma. Åh. Även fast det är supermysigt att amma också och jag kommer sakna det till viss del när man ligger och gosar sådär men nä var sak har sin tid och vi kommer ju att kunna mysa ändå. Det ska bli skönt att få tillbaka min kropp igen och att slippa krånglet med spända läckande bröst, behöva ha bh 24/7, vara rädd att bli kall och få mjölkstockning m.m. Även skönt att kunna låta någon annan ta hand om matandet och kunna komma iväg och få lite egentid ibland. För att inte tala om tiden man plötsligt fick, hon brukar amma runt tjugo minuter men när hon dricker ersättningen tar det ca fem minuter(!) så snacka om att det är mer lättsamt när man är borta. Amningen har ju fungerat jättebra förutom de sakerna jag nämner ovan så endel tycker säkert att jag är galen men det struntar jag i. Man är inte ens sämre mamma för att man flaskmatar och nu är hon ju faktiskt snart sex månader.

Kommentarer

Cissi den 25 juni, 2015, 20:19

Vad kul att det går framåt :D stora tjejen nu :D


victoria den 27 juni, 2015, 17:05

Ja verkligen :) så kul att se men ändå lite vemodigt att hon inte är pluttliten haha


Lämna en kommentar

Namn:

Email:

Hemsida:

Kommentar: